Ciasto drożdżowo – francuskie przepis:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki suchych drożdży
- 1 małe jajko
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,7 szklanki mąki
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 112 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Do mleka dodać drożdże, cukier i sól. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 – 10 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodać jajko, mąkę, ekstrakt i wymieszać w misce łyżką. Przełożyć na oporuszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić. Uformować prostokąt i zawinąć w folię. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć i rozwałkować ale w kształt prostokąta. Używając minimalną ilość mąki do podsypywania. Na ciasto rozsmarować masło. Nie jest to łatwe ale trzeba sobie poradzić. Ciasto złożyć na 3 (jak są zazwyczaj składane zaproszenia). Przykryć folią i wstawić znów na godzinę do lodówki.
Proces składania i wałkowania ciasta powtórzyć 3 razy. I ostatecznie ciasto chłodzić w lodówce min 5 godz. Pamiętając aby miało kszatł prostokąta.
Masa z białego maku przepis:
- 200 g białego maku
- 100 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- śmietana
Przygotowanie masy makowej:
Wyciągamy ciasto z lodówki.
Nie mam maszynki do mielenia więc mak i orzechy a także płatki zmiksowałam w stojącym blenderze.
Zmiksowane wymieszać z olejkiem, cukrem i konsystencję regulować dodając śmietanę. Ja użyłam 3/4 małego kubeczka.
Do masy można również dodać garść rodzynek.
Rogale można robić większe i mniejsze. Jak dla mnie duże i małe są smaczne.
Ciasto rozwałkować na grubość kilka mm, musi być prostokąt. Radełkiem dzielimy w trójkąty. Rozprowadzić masę makową na każdej części. Zwijanie zacząć od szerszego boku.
Rogale ułożyć na blaszce z papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godz aby podrosło.
Rogale wysmarować roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką wody.
Piec w nagrzanym do 185 st C przez ok 25 minut.
Jeszcze ciepłe rogale polukrować.